Sidor

lördag 25 januari 2014

Korrektion eller ras?

Senaste veckans kraftiga nedgångar urholkar värdet i portföljen. Men frågan är om det är en mindre korrektion eller start på en längre nedgång? Personligen tror jag att det är en korrektion på 10% - 15% från toppen förra veckan. Efter korrektionen startar förmodligen sista uppgången innan börskraschen inträffar.

Men om den uppåtgående trenden bryts i denna nedgång blir det säkert kraftigare ras. En nedgång oavsett om det är en korrektion eller börskrasch passar mig bra just nu, handlar aktier på vägen ned - väntar dock någon månad eller två innan jag börjar handla.

Portföljen får ligga orörd så länge inga större försämringar inträffar för utdelningarna. Jag gjorde årets första köp i veckan - Agrium inc. (AGU:NYSE). Med detta köp är jag nu inne i jordbruksbranschen vilket borde vara en säker tillväxt bransch då befolkningsmängden fortsätter att öka. Kvartalsvisa utdelningar som har höjts ett flertal gånger senaste åren.

torsdag 16 januari 2014

Nytt ATH

Nytt All Time High för OMXSPI. Det tog 6,5 år ungefär att nå ny topp och i nuläget gäller det för företagen att visa upp förväntade vinster. Jag tror att det inte är så lång tid kvar innan det blir en korrektion. Siktar in mig på en nedgång under året och hoppas på lite billigare aktier, sommar rea kanske?

Årets första utdelning kom in på depån i veckan från Altria Group, trevligt med lite pengar som trillar in utan att man jobbat för dom.

Måste också säga att Astra imponerar, har en mycket bra vinst på aktien nu. Kanske köpa fler? Jag får se.

söndag 12 januari 2014

Nytt ATH eller inte?

OMXS index satte nästan nytt all time high i veckan som gick. Det är mindre än en punkt kvar till ATH - spännande att se om det blir ATH eller inte inom den närmaste framtiden. Jobb siffror från USA var ju rätt långt under förväntningarna, men då kanske marknaden tolkar det som att USA centralbank fortsätter med sina stödköp under en tid framöver och börsen går upp enbart pga detta.

Nåväl, vi får se hur det går. Trenden är iallafall fortsatt upp. Jag gjorde mig av med Swedish Match aktierna jag köpte, ett dåligt köp egentligen. Följde inte mina krav för investering i SWMA aktien, hade jag bara kollat på eget kapital innan köpet hade jag aldrig gått in. Men men, det är en lärdom att inte stressa inköpen utan att kolla rapporterna först.

Ha en fortsatt skön Söndag!

måndag 6 januari 2014

Födelsedag




Idag fyller bloggen 1 år. Hipp hipp hurra!

Kollade konjunkturbarometern och det finns intressanta samband mellan denna och börsens utveckling. Indikatorn är på sin högsta nivå sedan sommaren 2011. I November låg indikatorn på 104,0 och ökade i December med 2,1 punkter och ligger nu alltså på 106,1.

De senaste 7 månaderna har indikatorn ökat 14 punkter och börjar närma sig 110 gränsen. När väl barometer indikatorn går över 110 finns det skäl att börja förbereda sig för en börsnedgång. Jag har plottat indikatorn i förhållande till OMXSPI de senaste 17 åren och det ser ut så här.


Skalan för OMX index till vänster och barometerskalan till höger. Varje gång barometerindikatorn gått över 110 har det inom ett antal månader startat en börsnedgång, 2011 skedde detta senast. Så håll koll på barometer indikatorn om/när den passerar 110 och ladda likvider för inköp så småningom. Trögheten gör att det kan ta ett halvår innan nedgången börjar efter att indikatorn hamnat över 110 och låt oss säga att rapporterna kommer in i nivå med förväntningarna eller kanske lite över och indikatorn hamnar över 110 i vår så har vi förmodligen starten på börsnedgång senare under hösten i år.

söndag 5 januari 2014

OMXS

OMXS är nu väldigt nära toppen från 2007, jag tror vi får ATH för OMXS innan det blir en korrektion nedåt. År 2007 stängde index som högst på 427,24 vilket nästan nåddes vid stängningen 27 Dec förra året då stängningskursen var 424,09.

En korrektion ned på ca 15% är mycket trolig inom en snar framtid. En sådan korrektion innebär inte att den uppåtgående trenden bryts. Blir intressant att se hur företagens vinster motsvarar analytikernas förväntningar. För OMXS är det 350 som är en viktig nivå för att trenden fortsatt ska vara positiv, stängning under denna nivå triggar ytterligare nedgång.

Det kan inte gå upp i all evighet och statistiskt börjar det bli dags för en större nedgång, det kan vara bra att förbereda sig på detta nu.