Sidor

onsdag 30 oktober 2013

Inköp

Bestämde mig för att handla lite Swedish Match nu när dom ändå blev lite billigare än dom varit förut. Får se om dom går ned mer så kan jag alltid öka på men jag fick dom till skapligt pris. Tror det är ett bra köp på lång sikt nu, företaget tjänar massor med kronor och har egentligen bara politiska beslutsfattare att oroa sig för. Men tobak kommer användas även i framtiden oavsett om det är goda eller dåliga tider.

Angående index får vi snart se om rekylen kommer direkt eller om det först ska upp över toppen 2007, börskraschen kommer säkerligen senare. Och blir det en börskrasch nästa år kan vi nog vänta oss en nedgång på mellan 20% - 30%. Bara att handla på om det blir rea.

lördag 26 oktober 2013

Konjunkturen

Veckan som gått har innehållit både bra och mindre bra rapporter. Det många glömmer bort när dom stirrar på rubriker är att se hur har företaget egentligen gått under Q3. Många företag som ligger under analytikernas förväntningar straffas och dess börskurser rasar. Det vi måste titta på är hur ser vinsterna ut och hur kommer utdelningarna att påverkas nästa år.

Ett företag kan ha ett dåligt kvartal pga yttre omständigheter, finns inga konstigheter i det. Men är företagets rapport dålig enbart pga att den inte lever upp till analytikernas förväntningar? Den frågan måste vi alla ställa oss om vi äger en aktie som rasat under veckan.

Kommande vecka fortsätter rapporterna att strömma in från tunga bolag på Large Cap och det blir intressant att se hur det hela utvecklar sig. Jag tror att vi står inför en nedgång på mellan 10% - 20% inom den närmaste framtiden men det är bara ett naturligt hack i kurvan på väg upp mot nya all time high's.

Låt oss titta på hur konjunkturbarometern ligger för tillfället, denna månad rapporterar konjunkturinstitutet:
Barometerindikatorn steg 3,4 enheter i oktober, från 98,2 i september till 101,6. Alla indikatorer, utom för privata tjänstenäringar, noterade en ökning. Mest steg indikatorn för tillverkningsindustri, 6,7 enheter, efter att ha backat nästan lika mycket i september. Indikatorn för privata tjänstenäringar minskade 1,7 enheter den här månaden. Med ett undantag ligger nu alla konfidensindikatorerna över sina historiska genomsnitt. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger drygt 5 enheter under genomsnittet.

101.6 är normalt i mitten av en börsuppgång, framförallt inte inför en nedgång. Titta på denna historiska graf
Som ni kan se finns det inga tecken på att börsen ska rasa kraftigt i nuläget. Snarare tror jag efter en kortvarig nedgång (rekyl) på mellan 10% - 20% och därefter att det blir nya ATH på världens börser innan vi står inför en större nedgång. När denna sättning på 10% - 20% kommer kan jag dock inte säga exakt men min gissning är att det antingen blir under November eller en bit in i 2014. Mest troligt är 2014 enligt min mening. Kanske blir nästa gång kongressen i USA tjafsar om budgettaket, skulle inte förvåna mig. Men hur som helst ett bra tillfälle att öka sina positioner.

Så fortsätt leta efter köpvärda aktier för dom finns men det krävs lite tid att hitta dom.

söndag 20 oktober 2013

Rapportperiod

De kommande 2 veckorna blir helt avgörande för fortsatt uppgång. Om rapporterna slår förväntningarna kan det gå riktigt snabbt upp annars om resultaten ligger i linje med analytikernas förväntningar blir det en lugnare uppgång.

Skulle vara kul om OMXS30 går över 1312 under rapport perioden, detta skulle generera ännu större momentum för fortsatt uppgång. Och i så fall får man nog börja snegla på ATH för index.

fredag 18 oktober 2013

Bullmarket

Portföljen går bra just nu, nytt rekord! Men är det uthålligt? Jag tror det är så ett tag till, åtminstone borde toppen från 2007 passeras innan vi kan räkna med en tillbakagång.

Kanske blir mer ändå, än så länge har jag inte sett uppgångar på flera procent en dag men det kommer säkert och då är det dags att bli defensiv. Jag gissar att det blir så en bit in i 2014 men det får vi se. Just nu börjar väldigt många företag att bli dyra men det finns fortfarande köpvärda aktier, gäller bara att välja omsorgsfullt.

Nu är vi inne i rapport perioden och jag är nöjd med rapporter från dom företag jag är delägare i. Även generellt har företagen överraskat analytikerna vilket bådar gott för kommande kurs stegringar. Kanske vi når 1312 innan December börjar vilket skulle vara intressant eftersom December normalt sett innebär rally pga pensionsplaceringar och julhandel.

Hur som helst önskar jag alla en trevlig helg och lycka till!

tisdag 15 oktober 2013

Coca-Cola

Coca-Cola Co on Tuesday reported a higher quarterly profit and said it was on track to achieve its goal of doubling its 2010 "system revenue" ...

Imponerande utveckling av detta företag. Q3 ökade nettovinsten 6% jämfört med året före. Dessa siffror låg i linje med analytikernas förväntningar och detta även med många tillväxtländers försvagade valutor. Tillväxten i Vietnam låg på otroliga 21% medan i hela Asien var den på 5% och globalt låg tillväxten på 2%.

Som huvudsponsor i nästa års fotbolls-VM har en marknadsföringskampanj redan startat på 170 marknader runt om i världen. Får se om det kanske blir mer aktier i Coca-Cola beroende på om aktien ligger kvar under 40USD ett tag till.

Hur som helst är jag nöjd med aktien och har faktiskt även övertalat frugan att handla lite Coca-Cola aktier.

lördag 12 oktober 2013

SBAB

Äntligen fungerade det att logga in med mobilt bankid hos SBAB. Jag tycker mobilt bankid är en riktigt bra uppfinning så man slipper applikationer i datorn som hanterar e-legitimation. Det blir så mycket smidigare med användandet av mobilt bankid.

Nåväl, jag har ju bolån hos SBAB och i och med detta kan jag öppna ett räntekonto med 2,45% inlåningsränta vilket är bättre än många andra högräntekonton. Som jämförelse kan jag nämna att Hoistspar har ett inlåningskonto med samma villkor där dom ger 2,35% ränta. SBAB har alltså högre ränta än Hoistspar, jag tycker det är imponerande.

Vad jag för övrigt upptäckte när dom nu fått igång mobilt bankid och jag kunde logga in utan att hålla på med Telias e-legitimation var att en SBAB har en index fond som är gratis. Avanza Zero har nu fått konkurrens!! Bra att SBAB går i bräschen med att införa en gratis indexfond, nu får vi se hur lång tid det tar innan övriga svenska storbanker kan erbjuda liknande om dom någonsin kommer att göra det.

Hatten av för SBAB!!

Förhoppningsbolag

Vilken blåsning någon gjorde i veckan som gick med Fingerprint. Tror falsk ryktes spridning förekommer oftare än vad man tror men att utnyttja ett välkänt företag som skickar ut pressmeddelanden borde inte gå.

Hur som helst visade sig girigheten i detta förhoppningsbolag då många köpte på sig för att göra snabba cash. Inget fel med det egentligen men då får man vara beredd på att förlora också. Nu klarade sig alla eftersom transaktioner makulerades vilket var rätt sätt att lösa problemet.

Jag har inga förhoppningsbolag ännu i portföljen men det kanske blir i framtiden som en liten krydda när bas portföljen är tillräckligt stor.

Utdelning från Coca-Cola kom in på kontot härom veckan och det känns alltid lika trevligt när det kommer in utdelningar som en passiv inkomst utan att man behöver jobba något för det. Läste lite om utdelningsbolag på en amerikansk blogg om att direktavkastningen i nuläget inte behöver vara jättestor utan att det viktiga är att utdelningen ökar så till slut blir yield on cost riktigt bra.

Får se om USA löser sina budget problem i veckan som kommer så kurserna kan öka ännu mer, en ny topp för index hade varit trevligt.

tisdag 8 oktober 2013

Upp eller ned?

Frågan som många ställer sig själva nu är huruvida toppen är här och nedgång väntar eller om det blir en resa uppåt. Läste ett ekonomiskt doom inlägg på di.se att nu minsann finns det inget mer att hämta utan den gyllene tidsåldern redan varit.

Well, kanske är så men jag tror inte så just nu. Visst, om USA kör en default blir det kaos och nedgång igen men tvivlar väldigt starkt på att dom vågar låta det gå så långt.

Alcoa som först ut i rapportsäsongen i USA visar på höjd vinst. Vad är det då som driver tillväxten, enligt mig så är det helt enkelt inflationen. Inflation mäts på olika sätt och som en vanlig konsument kan det kännas konstigt när riksbanken säger att inflationen är låg samtidigt som priset på matkassen ökat markant.

Det som kommer ske är att inflationen ökar och då kommer siffror som vi ser på världsindex idag egentligen inte vara särskilt märkvärdiga. Deflation har vi redan haft under en 10 års period mellan 2000 - 2010 så nästa steg borde vara inflation och priser vi är vana vid idag på aktier kommer vara mycket högre inom en snar framtid.

Om vi på svenska index når över toppen från milleniskiftet på index är det alltså inte så märkvärdigt. Många tittar på historiska siffror och jämför med hur det var för ett antal år sedan. Att vi nu skulle få lägre botten än vi hade under 2008 ser jag som mycket osannolikt. Tvärtom tror jag vi har en betydande uppgång under 2014 och kanske till och med in i 2015 innan det blir en tillbakagång, det finns ingen eufori för tillfället då alla ska in i aktier. Inte ens taxi chaufförerna pratar om aktier utan tvärtom finns det väldigt många med negativt scenario för närliggande framtid kvar på olika börsforum. Men jag kan ha fel liksom andra kan ha fel så det är alltid upp till var och en att fundera hur det blir i framtiden.

En snabb titt på investeringsklockan samt konjunkturbarometern ger att vi har en betydande resa uppåt framöver. Investeringsklockan är enligt mig mellan kl 09 - 12 så nu borde råvaror börja öka i värde inflationen som lägst. Möjligen att vi är närmare kl 09 och nu ser stigande råvrupriser, aktier något upp för att sedan accelerera.

lördag 5 oktober 2013

USA Budget

Jag tycker det är lite kul att följa kongressen i USA och hur dom kastar paj på varandra utan att komma någonstans och det över ämnet - "Sjukvård till alla". Som svensk och för all del europé är det knepigt att sätta sig in i teparty gängets egoistiska inställning att de fattiga får minsann klara sig själva.

Faktum är ju att finanskrisen bidrog till att skapa många fler och fattiga hemlösa. Nåväl, dom kommer säkerligen att få igenom budgeten och höja skuldtaket innan tiden löper ut så det kan nog vara ett bra tillfälle att fylla på med aktier under tiden. I slutet av November går ju även startskottet för julhandeln i och med Thanksgiving helgen och då blir det förmodligen rally resten av året.

Tror OMXS30 hänger på och vi stannar en bit över 1312 innan årets slut. Passade på att handla lite Telia aktier i veckan för likvider som låg o skräpade på kontot.

onsdag 2 oktober 2013

Inköp

Efter lite funderande har jag kommit fram till att förändra procentuella förhållandet mellan räntesparande och aktier. Jag kommer att ha betydligt större andel aktier eftersom det ger högre avkastning. Vid en nedgång kommer jag att kunna köpa en tillräckligt stor andel aktier per månad genom lönen iallafall så jag kommer inte hålla lika mycket likvider för eventuell nedgång som man ändå inte vet när den kommer.

Valet föll på Altria Group Inc. (MO) som är ett holdingbolag med intressant innehåll såsom,
Philip Morris USA - cigaretter
US Smokeless Tobacco Co - snus
John Middleton - cigarrer
Ste Michelle Wine Estates - vinproducenter
Philip Morris Capital Corporation - portfölj bestående av flygbolag, energi kraftverk, fastigheter

Dessutom 27% innehav i SABMiller Plc. som är en av världens största ölproducent.
En direktavkastning på 5,5% samt höjd utdelning varje år senaste 25 åren.
Jag ser denna aktie som ett mycket trevligt tillskott i portföljen.