Sidor

lördag 31 augusti 2013

Månadsrapport Augusti

Då var det dags för månadsrapport. Jag har haft mer än förväntat på kostnadssidan under Augusti så jag är helt klart nöjd med att jag lyckades spara så pass mycket som jag gjorde denna månad. Sparandet för Augusti landar på 7500 Kr.

Sparandet fördelades på följande sätt,
Amortering2000 Kr
Räntesparande3500 Kr
Aktiedepå2000 Kr

Jag har räknat lite grann och har i nuläget ett genomsnittligt sparande på 8437:50 Kr per månad vilket ger en årstakt på 101.250 Kr. Det är jag helt klart nöjd med men för att nå målet att bli "kvartsmiljonär" i slutet av året måste jag öka takten något. Får se hur det går, jag kommer att försöka så gott det går men samtidigt njuta av nuet också. Totalt sparande är 208.101 Kr varav räntesparande 47.000 Kr, aktier 43.101 Kr och amortering bostad är 118.000 Kr.

torsdag 29 augusti 2013

Lyxfällan

Så var det dags för säsongstart av lyxfällan i kväll. Ser fram emot att se alla ekonomiskt inkompetenta personer som finns därute. Kanske inte alla är ekonomiskt inkompetenta eftersom man kan råka ut för oväntade händelser som ruinerar privatekonomin också, men väldigt många av dom som tidigare varit med har själva satt sig i deras dåliga ekonomiska situation.

Och på börsen var det en trevlig liten uppgång idag, men ganska många rubriker om att det kan bli tufft för tillväxtländerna. Visst, det kanske kommer en nedgång i höst som det ofta brukar göra och då är det bara att passa på att fynda.

Tänkte komma med månadsrapporten i morgon eller på Lördag som ser hyfsad ut trots mycket utgifter på renovering under Augusti. Dessutom är nu höstresan bokad, blir en tur till varmare trakter när det är som tråkigast i Sverige, det ser jag fram emot.

söndag 25 augusti 2013

Regelbundna inköp

Behöver man som värdeinvesterare bry sig om börstoppar och börsbottnar? Egentligen inte, utan det är de regelbundna inköpen i stabila företag som gör att värdetillväxten säkras. Givetvis är det bra att ha extra likviditeter att handla för vid börsnedgång men det är ändå regelbundheten som avgör. Jag har räknat på utfallet om man av ren otur började sin investerarbana på toppen i Juli 2007.

Hur ser det ut för den som regelbundet handlat en gång i månaden, varannan månad eller en gång per kvartal? I Juli 2007 hade OMXS30 sin högsta notering på 1312 och om man började handla denna dag och sedan fortsatt blir det följande medelkurs,

1003 för den som handlat månadsvis
1004 för den som handlat varannan månad
1005 för den som handlat kvartalsvis

Intressant att skillnaden blir liten men dock en aning bättre snitt för den som handlar en gång per månad. Det som borde avgöra för vilken period man väljer är att minimera transaktionskostnaden. Har man stora belopp varje månad att handla för blir transaktionskostnaden försumbar och då kan det vara ett lämpligt intervall, annars fungerar det lika bra att samla ihop en summa och handla en gång per kvartal istället.

Så den genomsnittliga kursen man har om man råkade börja på toppen 2007 ger en uppgång på 24% i sin depå i nuläget, och detta är exklusive utdelningar. Om utdelningarna inkluderas och dessa i snitt är på 3% så hade vårt genomsnittliga inköpspris sänkts till ca 875 och uppgången i depån hade varit 42% vilket inte är dåligt för en 6-års period, jämfört med andra investeringar som t ex räntekonto.
Så argument att sälja när börsen stigit är bäst att ignorera givet att de företag man har placerat i inte går i konkurs de närmaste åren.

Jag fortsätter tryggt med mina kvartalsinköp och bryr mig inte om börsen stiger eller sjunker.

fredag 23 augusti 2013

Inköp

Idag blev det ett inköp, KO som säkert alla känner till vilket bolag det är. Ett annat namn är Coca Cola!! Så nu är jag delägare i ett väldigt trevligt företag jag velat köpa under en längre tid. Inte den bästa kursen men sett till lägsta/högsta kurs senaste 52 veckorna tycker jag det ändå var ok pris. Så varenda gång jag ser någon med en Cola i näven är det en fröjd för sinnet.

Går kursen ner pga något börsras eller liknande blir jag bara glad o handlar fler. Kvartalsvisa utdelningar får jag också, mycket trevligt. Tycker även att dollarkursen var helt ok och har numer lite valutaspridning på mina aktieinnehav. Ca 3% direktavkastning är inte den bästa avkastningen, men stabilare aktie med årliga höjda utdelningar är svårt att hitta.

Och idag var det även löning, yippie!! :-) Hyfsat bra lön med massa semester ersättning...

Helgen kunde knappast ha börjat på ett trevligare sätt.

Trevlig helg på er allesamman!!

måndag 19 augusti 2013

Snart dags för inköp

Det börjar dra ihop sig för kvartalsvisa inköpet, finns inte så många aktier att välja på om man som jag vill ha mer än 4% avkastning. Kanske blir inköp när börsen står på topp men det vet man ju inte förrän långt senare. Några aktier som kan vara intressanta i nuläget,
  • TeliaSonera
  • AstraZeneca
  • Ratos
Oriflame ser onekligen intressant ut i nuläget men jag avstår från inköp i denna just nu. Ett par andra aktier jag funderar på är Byggmax och Betsson. Faktum är att jag varit kund på Byggmax rätt ofta sista tiden eftersom jag har renoverat lite hemma och är faktisk äntligen färdig. Byggmaterial är dyrt, riktigt dyrt faktiskt och då har ändå Byggmax bra priser. Framförallt är deras affärsidé enkel att förstå och det är alltid ganska mycket kunder hos den lokala Byggmax jag handlat på.

Well, jag har tid att fundera ett tag till innan det blir dags för inköp i slutet av månaden. Generellt känns det lite dyrt och att det finns en chans för tillbakagång snart men det kanske fortsätter upp ett halvår till, vem vet? Jag har iallafall bestämt mig för att göra kvartalsvisa inköp tills dess att nästa börsnedgång kommer.

Och sommaren börjar dra sig mot sitt slut men hösten är alltid en trevlig period också förutom November, den månaden kan man hoppa över tycker jag :-). Kanske planera en höstresa?

söndag 4 augusti 2013

Månadsrapport Juli

En något sen månadsrapport, pga semestertider. Sparandet i Juli blev dåligt eftersom jag haft massa oväntade utgifter. Däremot har börsen gått bra så det "snyggar" till siffrorna lite. Sparandet för Juli landar på 3500 Kr och jag får se om det blir något över i slutet av Augusti.

Sparandet fördelades på följande sätt,
Amortering2000 Kr
Räntesparande0 Kr
Aktiedepå1500 Kr

Glädjande är dock att jag passerat 200.000 Kr i sparat kapital som nu uppgår till 201.470 Kr, mestadels beroende på hur börsen gått senaste tiden.

Jag ser fram emot hösten och att klara av mitt uppsatta mål för året, men än så länge är det fortfarande sommar och det är bara att passa på att njuta.
Ha det bra i sommarvärmen!!